Hygienia reissun päällä

Kuinka hoitaa hygienia reissussa?

Kun lähtee reissuun, niin tulee hetkiä, jolloin ei mahdollista pestä käsiä juoksevan veden alla ja muita hygieenisiä ongelmia. Tämä kannattaa muistaa jo ennen kuin lähtee reissuun. On olemassa paljon tarvikkeita, jotka voivat auttaa reissuna aikana puhdistautumisessa. Näitä ovat mm. kosteuspyyhkeet, kasvopyyhkeet, desinfioidut pyyhkeet, desinfiointiaineet sekä erilaiset puhdistusvedet.

Mökillä, jossa ei ole juoksevaa vettä

Monissa mökeissä ei ole juoksevaa vettä. Sinne siis pitää joko ottaa vettä mukaan, jotta sillä voi pestä hampaat, tehdä ruokaa, keittää teetä tai kahvia ym. Jos mökki on jonkin vesistön ääressä ja vesi on sen verran puhdasta että sitä voi keittämisen jälkeen käyttää niin sekin on yksi mahdollisuus. Jos mukana on lapsia, jotka käyttävät tuttia tai tuttipulloa ne voi keittää tai ainakin viruttaa keittovedessä järvivedessä pesun tai muun jälkeen.

Käsien pesu reissussa
Kädet tulee pestä aina ennen ruokailua ja sen jälkeen, varsinkin reissussa

Matkustuspäivinä lennolla, junassa, autossa

Silloin kun matkustetaan johonkin, niin tulee usein tilanteita, ettei pääse pesemään käsiä. Siksi kannattaa varata mukaan ainakin kosteuspyyhkeitä ja käsidesiä. Käsidesiä ei saa ottaa lentokoneen matkustamoon mukaan. Jos kuitenkin haluaa lennon aikana desinfioida kädet niin voi ottaa mukaan käsipyyhkeitä, jotka desinfioivat kädet. Näistä löytyy sellaisia, joissa kaikki pyyhkeet on omissa paketeissa ja ne eivät vie laukussa tilaa juurikaan. Toinen vaihtoehto, jos tarve on suuri, niin on ostaa sellainen paketti jossa ne ovat irrallaan isossa paketissa. Normaaleilla kosteuspyyhkeillä voi tehdä monia asioita matkustuspäivänä. Jos matkan aikana on välillä hikinen niin niillä voi pyyhkiä kainaloita, kasvoja ym. Monet kosteuspyyhkeet ovat hajustettuja niin niistä saa samalla iholle hyvää tuoksuakin.

Ruokaillessa ravintolassa

Reissussa käydään usein ruokailemassa ravintoloissa. Jos ei halua käydä pesemässä käsiä ravintolan vessassa ennen ruokailua niin siihenkin käy hyvin kosteuspyyhkeet. Niitä kannattaa jakaa jokaiselle seurueessa olevalle, koska kädet on jokaisen hyvä ainakin pyyhkiä ennen syömistä. Käsiin voi laittaa myös käsidesiä, joka tappaa mahdolliset bakteerit käsistä.

Lasten kanssa

Lasten kanssa matkustettaessa kaikki mainitut puhdistautumistarvikkeet on hyvä olla mukana. Lapset usein sotkevat naamansa ja vaatteensa, kun he syövät ja ne saa pyyhittyä kätevästi kosteuspyyhkeillä. Ihan pienille lapsille kannattaa ottaa mukaan ruokalappuja, jotta vaatteet pysyisivät ainakin suurimmaksi osaksi puhtaana syödessä. Jos lapsi on vielä vaippaikäinen ja ei ole mahdollista käyttää juoksevaa vettä niin kosteuspyyhkeitä voi käyttää väliaikaisesti myös vaipanvaihdon apuna.

Lapsien kanssa saa olla varovainen, jotta he eivät saa käsiinsä desinfioivien aineiden purkkeja. Desinfiointiainetta ei saa niellä eikä laittaa silmiin. On olemassa kuitenkin ainetta, joka desinfioi, mutta ei ole nieltynä vaarallista. Ainakin Aquaint niminen puhdistusvesi on tällaista. Se on myrkytön ja alkoholiton ja ei ole vaarallista nieltynä. Se kuitenkin tappaa 99,9 % bakteereista. Sillä saa puhdistettua tutit, tuttipullot, lelut, kädet ja vaikkapa WC-istuimet. Se aineosia ovat hypokloorihapoke ja vesi.

Parran hoito

Parran hoito matkalla
Kertakäyttöiset partahöylät ovat käteviä matkalla

Miehillä parran ajaminen on yleensä osa myös reissurutiineja. Matkalle kannattaa ottaa mukaan aina jonkinlaiset parranajovälineet. Kuitenkin hätätilanteessa voi turvautua halvempiin kertakäyttöisiin höyliin ja vastaaviin matkasetteihin. Lentokoneeseen näitä ei kuitenkaan saa viedä, joten muistathan pakata kaikki partahöyläsi ja veitsesi ruumaan meneviin tavaroihin! Tosin jos olet matkustamassa johonkin maahan, jossa elektroniikka on halpaa ja tiedät tarvitsevasi uutta partakonetta, voit jättää partakoneesi suosiolla kotiin, ja hankkia sen vasta kohdemaasta.

Reissussa jossain kuumassa

Kun on reissussa jossain kuumassa paikassa, jossa hikoilee paljon niin kosteuspyyhkeet ovat sielläkin apuna. Niillä voi välillä pyyhkiä hikeä iholta ja on taas vähän aikaa puhtaampi ja raikkaampi olo. Mukaan voi myös ottaa suihkupullon, jolla voi suihkuttaa päälle vettä.

Kosteuspyyhkeillä ja desinfiointiaineilla selviää hyvin reissun hygieniaongelmista. Ne kannattaa ainakin siis ottaa reissuun mukaan. Jos ei halua kantaa laukussa isoa paketillista kosteuspyyhkeitä ja desinfiointipulloa niin kummastakin löytyy pienempiä versioita. Kaikki kosteuspyyhkeet eivät ole lastenostolla vaan on olemassa erilaisia versioita mm. kasvojen pyyhkimiseen, käsien pesuun ym. puhdistautumiseen.