Kuinka saat lapsesi matkan aikana

Lapset eivät jaksa olla paikallaan pitkiä aikoja. Automatkalla heidän kuitenkin täytyy pystyä siihen. Jos matka on pitkä, lapsi voi hermostua. Matka voi kulua myös niin, että lapsi kysyy jatkuvasti kuinka pitkästi on vielä matkaa. Tämä on tympeää sekä lapsille että vanhemmille. Näin matkan ei kuitenkaan tarvitse välttämättä kulua. Automatkan kulun voi suunnitella etukäteen ja keksiä jo valmiiksi keinoja kuinka saisi lasten ajan kulumaan. Pienemmät lapset nukkuvat yleensä osan automatkasta. Mutta kun he ovat hereillä niin, heillekin täytyy keksiä tekemistä. Mukava ajankuluttaminen voi olla sellaista, johon kuskikin voi liittyä mukaan.

Yhteislaulu

Jos autossa olijat pitävät laulamisesta niin yhteislaulu on mukava keino kuluttaa aikaa ajon aikana. Laulaa voi lapsille tuttuja lauluja, jotta lapsetkin voivat laulaa mukana. Lapsille voi opettaa myös uusia lauluja. Automatka on hyvä aika saada lapsen huomio uusille lauluille. Pienemmät lapset, jotka eivät osaa laulaa, kuuntelevat varmaan mielellään kivoja lauluja.

Paikkojen vaihto

Lapsia autossa
Kun lapset viihtyvät, on kaikilla mukavampi automatka

Automatkan aikana on mukava katsella ulos maisemia. Tässäkin saa kivasti kulumaan aikaa, mutta lapset harvoin jaksavat tätä koko matkan varsinkin jos matka kestää useita tunteja. Jos lapsi on niin iso, että hän voi istua myös etupenkillä, kannattaa vaihtaa välillä paikkoja. Aikuinen voi istua välillä takapenkillä ja lapsi tai lapset välillä etupenkillä. Etupenkiltä näkee ihan eri tavalla maisemia kuin takapenkillä.

Unihetki

Nukkuminen on keino, jolla matka saadaan kulumaan kaikista nopeimmin. Perheen aikuisetkin voivat silloin vaihtaa kuulumisensa kunnolla, kun takapenkiltä kuuluu hellyttävää tuhinaa. Tämä ei tietysti kaikilta lapsilta onnistu, mutta erilaisilla univarusteilla, kuten unipusseilla, voidaan kuitenkin parantaa todennäköisyyttä, että lapset nukahtavat.

Tauot

Varsinkin pitkillä automatkoilla on pakko pysähdellä välillä. Lapsille kuten aikuisillekin tekee hyvää välillä vähän jaloitella. Kannattaa suunnitella ja ottaa selville ennen automatkalle lähtöä, olisiko reitillä jotain mukavia pysähdyspaikkoja. Jos aikaa on pitemmällekin pysähdykselle, niin mikseipä voisi pysähtyä matkalla vaikka eläintarhaan tai huvipuistoon tai mitä kivaa reitillä nyt sattuisi olemaankaan. Pitkän tauon jälkeen matka jatkuu niin kuin aloitettaisiin automatka vasta alusta, mutta matkaa on jäljellä vähemmän.

Pelit

Automatka sujuu nopeammin pelejä pelaten. Mukaan voi ottaa vaikka lempipelejä. Monista peleistä löytyy myös matkaversioita, jotka ovat samoja kuin alkuperäiset mutta matkakoossa eli pienempiä. Yksi esimerkki tällaisesta on neljän suora- ja mastermind-pelit. Tietovisat ovat myös mukavia matkan aikana. Kysellä voi omia kysymyksiä mitä mieleen juolahtaa tai sitten voi ottaa mukaan jotain tietovisapelejä ja kysellä niiden kysymyksiä. Kuskikin voi liittyä mukaan tietovisailuun.

Älylaitteet

Älylaitteet ovat suosittuja ajankuluttajia automatkoilla. Niistä voi lapsi katsella matkan aikana elokuvia, pelata erilaisia pelejä tai vaikkapa piirrellä piirto-ohjelmilla. Autoon saa älylaitteille telineitä, ettei esimerkiksi lapsen tai aikuisen tarvitse pitää laitetta kädessä kun katsellaan elokuvaa.

Eväät

Eväät ovat tärkeä osa useassa perheessä kun lähdetään automatkalle. Kannattaa myös ottaa karkkien ja sipsien lisäksi vähän terveellisempiäkin naposteltavia. Automatka sujuu huonosti, jos lapselle tulee huono olo kun syö liikaa sokerisia ja rasvaisia herkkuja. Ne myös janottavat paljon ja sitten pitää pysähdellä vessakäynneille liian usein.

Musiikin, radion ja äänisatujen kuuntelu

Kaikissa autoissa on jonkinlainen soitin, joten kannattaa ottaa mukaan musiikkia, jota lapset tykkäävät kuunnella. Jos radiosta sattuu tulemaan jotain lapsiakin kiinnostavaa ohjelmaa niin sitäkin voi kuunnella. Myös äänikirjoja voi ottaa mukaan, jos lapset pitävät satujen kuuntelusta. Satuja voi myös lukea kirjoista, mutta joillekin lapsilla voi tulla huono olo kun he lukevat autossa. Huono olo voi tulla ilman kirjojakin, joten jos lapsella on taipumusta matkapahoinvointiin, muista antaa hänelle matkapahoinvointilääkettä ennen automatkalle lähtöä. Jos lapsi voi pahoin, niin kukaan ei viihdy automatkalla.