Miten valmistautua lomamatkalle Afrikkaan?

Afrikassa on paljon eri maita ja ne ovat lomakohteena osa hyvinkin erilaisia. Joihinkin maihin ei kannata lähteä, mutta osa paikoista on hyviä lomakohteita. Monissa Afrikan maissa on hyvin paljon rikollisuutta ja niissä on turistinkin aika vaarallista olla. On tärkeää ottaa selvää kohteesta kuinka turvallista siellä on ja valita ainakin majoitus ja se paikka jossa maassa aikoo lomailla, turvallisesta paikasta. Jos lomamatkalle ollaan lähdössä, niin kohde on valittu varmasti sen mukaan että se on lomailun arvoinen paikka, jossa turistit voivat lomailla turvassa.

Afrikka
Afrikassa on paljon nähtävää ja koettavaa

Pakkaaminen

Kannattaa ottaa mukaan omat normaalit lääkkeet, joita matkalla saatat tarvita. Koskaan ei tiedä voitko ostaa näitä matkakohteesta. Monissa kehittyvissä maissa myytävät lääkkeet saattavat olla tehottomia ja väärennöksiä. Ei ole mukava jos esimerkiksi päänsärky yllättää ja ei ole heti käsillä särkylääkettä. Afrikassa kohteesta riippuen tarvitsee usein aurinkoon ja lämpöön liittyviä asuja ja asusteita. Selvitä ennen reissua millainen ilmasto kohteessa on siihen vuodenaikaan. Ilmasto saattaa vaihdella hyvinkin paljon mihin kohti Afrikkaa ollaan menossa.

Rokotukset

Moniin Afrikan maihin täytyy ottaa rokotuksia ennen reissua. Esimerkiksi Etelä-Afrikassa esiintyy edelleen monia tauteja, joita meillä ei juuri enää esiinny. Tarkista siis että kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotuksesi ovat ajan tasalla. Tällaisia ovat esimerkiksi tuhkarokko, kurkkumätä, sikotauti ja vihurirokko. Hepatiitti A rokotetta suositellaan ottamaan moneen maahan Afrikassa. Hepatiitti B – rokote suositellaan ottamaan joissain tapauksissa. Myös Malarian estolääkitys suositellaan ottamaan tiettyihin Afrikan maihin mentäessä. Influenssarokote kannattaa ottaa, jos on menossa influenssakausi juuri matkan aikana.

Rokotus
Rokotusten tulee olla kunnossa Afrikkaan lähtiessä

Vakuutukset

Muista ottaa matkavakuutus ennen reissua. Monessa Afrikan maassa on paljon rikollisuutta. Matkavakuutus korvaa, jos sinulta varastetaan omaisuutta tai sairastut. Selvitä ennen reissua että matkavakuutuksesi sisältää kaiken tarvittavan matkaa varten.

Turvallisuustilanne

Monen Afrikan maan kohdalla on hyvä selvittää maan turvallisuustilanne. Ulkoministeriö päivittää sivuillaan näitä tietoja säännöllisesti, joten tarkista ennen lähtöä vielä tilanne. Tällä hetkelläkin on monessa Afrikan maista menossa jokin tautiepidemia. Ulkoministeriön sivuille voi tehdä ilmoituksen, jos on menossa tällaiseen maahan. Niin kuin joka paikassa muuallakin maailmassa matkatessa, varaudu siihen että Afrikassa voi olla taskuvarkaita ja muita huijareita.

Passi
Onhan passisi ajan tasalla

Viisumi, passi ja valuutat

Viisumin tarvitsee joihinkin Afrikan maihin matkustettaessa ja se pitää hankkia usein ennen reissua. Selvitä tämä ajoissa ennen reissua niin ehdit hoitaa asian. Moneen maahan mennessä passin tulee olla voimassa 6 kuukautta matkan päättyessä. Ota mukaan VISA-korttisi, koska sillä saa nostettua monissa maissa paikallista valuuttaa. Joidenkin maiden valuuttaa ei saa viedä maan ulkopuolelle, joten älä nosta sitä liikaa, jotta saat kaiken kulumaan. Passi ja valuutta-asiat kannattaa myös selvittää etukäteen miten niiden kanssa toimitaan siellä minne on menossa.

Ennakkotiedot

Selvitä tarkkaan juuri sen kohteet tietoja, jonne olet menossa. On hyvä tietää etukäteen esimerkiksi onko maassa tapana tinkiä ostosten teossa ja maksetaanko siellä palveluista tippiä. Monet maat ovat voivat olla myös hyvin uskonnollisia tiukan Islamin maita. Afrikassa on myös monenlaisia muita uskontoja ja käytäntöjä. Alkoholi ei välttämättä ole sallittua. Monessa kohteessa on myös paikkoja, joita ei saa kuvata. Tällaisia voi olla mm. sotilaskohteet tai julkiset rakennukset. Varsinkin naisen ei kannata matkustaa joihinkin Afrikan maihin yksin eikä liikkua varsinkaan yksin ja pimeällä.

Kaikista tärkeintä lomamatkalle valmistautumisessa on selvittää juuri sen maan ja kohteen käytännöt ja lait. Tällä tavalla vähennät sitä riskiä, että matkallasi tapahtuu jotain ikävää.