Näin teet lemmikin matkustamisesta mahdollisimman mukavaa

Monien lemmikkien ei tarvitse juurikaan poistua kotoa vaan ne elävät suurimman osan elämästään omistajiensa asunnossa. Varsinkin kissat ja pienet eläimet eivät yleensä ole edes tottuneet muuhun maailmaan saati matkusteluun. Koirat käyvät ulkona lenkillä. Joskus kuitenkin tulee tilanteita, että lemmikin on lähdettävä matkustamaan. Tämä voi olla lemmikille rankka kokemus ja se voi käyttäytyä matkan aika oudosti ja hermostuneesti. Jotkut haluavat ottaa lemmikin mukaan lomamatkalle. Joskus lemmikkiä pitää käyttää eläinlääkärissä. Lemmikkejä käytetään myös näyttelyissä ja eri aktiviteeteissa esimerkiksi agilityssä.

Lemmikin matkustamisesta voi kuitenkin tehdä mahdollisimman mukavaa. Lemmikki kannattaa totuttaa vähitellen matkustamiseen. Jos on edessä jokin pitkä reissu, kannattaa jo hyvissä ajoin käyttää lemmikkiä vaikka lyhyillä automatkoilla. Jos lemmikkiä pitää kuljettaa säännöllisesti yleisillä kulkuvälineillä, kannattaa se totuttaa siihenkin vähitellen ja jos mahdollista niin heti pennusta lähtien.

Perustarpeet

Varsinkin jos kuljetusmatka on pitkä, lemmikin perustarpeet pitää huomioida matkan ajaksi. Pienemmille lemmikeille voi laittaa kuljetuskoppiin vettä, ruokaa ja paikan johon tehdä tarpeita. Isompien lemmikkien kanssa pitää olla mahdollisuus pysähdyksiin, jossa lemmikki pääsee jaloittelemaan ja käymään tarpeilla. Kuljetuksen aikana pitää huolehtia, että lemmikillä ei ole liian kuuma.

Koirien ja kissojen kantokoppa
Kotieläimet matkustavat helpoiten kantokopissa

Lemmikin rauhoittaminen

Jos lemmikki on sellainen että hermostuu matkustamisesta, pitää keksiä keinoja joilla se rauhoittuisi matkan aikana. Esimerkiksi kissoille voi ottaa mukaan kissanminttua. Kissanminttu saa useimmat kissat rauhoittumaan, koska ne antavat kissoille miellyttäviä aistimuksia. Kissat pitävät kissanmintun hajusta ja se on niille mielihyvää antavaa hormonia.

Kissoille on olemassa myös muita aineita, joilla ne saadaan rauhoittumaan. Ne perustuvat myös hajuun, jonka kissa yhdistää luottamukseen ja turvallisuuteen. Näitä haistelemalla kissa ei enää ole stressaantunut ja kokee matkustamisen miellyttävämmin. Jos kissa ei pelkistä miellyttävistä hajuista rauhoitun niin eläinlääkäristä voi saada kissalle rauhoittavia lääkkeitä.

Lemmikkiä voi rauhoittaa matkalla myös jokin lemmikin oma lelu. Se tuoksuu kodille ja lemmikki voi kuluttaa myös aikaa sen kanssa leikkien sillä matkan aikana.

Lemmikit voivat pelätä myös auton tai muun kulkuvälineen ääniä. Esimerkiksi koirat voivat helposti ruveta pelkäämään tiettyjä ääniä, jos ovat niitä säikähtäneet joskus. Tällöin koira pitää vain siedättää kestämään tätä vähitellen. Näyttää koiralle, että ääntä ei kannata pelätä. Koiran voi palkita vaikka samalla kun ääni kuuluu tai vaikka leikkiä sen kanssa samalla.

Lemmikin pahoinvointi matkustaessa

Koirilla ja kissoilla voi olla pahoinvointia matkustettaessa kuten joillakin ihmisillä. Joillakin koiranpennuilla ei ole tasapainoelin välttämättä vielä tarpeeksi kehittynyt ja ne voivat siksi pahoin esimerkiksi autossa tai bussissa. Tämä kuitenkin menee ohi kun koira varttuu. Aikuisilla kissoilla ja koirilla pahoinvointi voi johtua pelkästään siitä että ne pelkäävät. Tässä auttaa se että totuttaa eläimen vähitellen matkustamiseen. Koiran voi palkita testimatkan jälkeen makupalalla ja sille jää tällä tavalla matkasta positiivinen mieli.

Eläinten ruokinnalla on myös iso merkitys siinä, kuinka paljon ne kärsivät matkapahoinvoinnista. Esimerkiksi koirilla raakaruokinta voi parantaa niiden matkustuskykyä huomattavasti, mikäli niille tarjottu ruoka on mahdollisimman laadukasta.

Koirille on myös matkapahoinvointilääkkeitä. Näitä saa eläinlääkäristä, apteekeista ja eläinkaupoista. Kissoille voi antaa ihmisten matkapahoinvointilääkettä, mutta paljon pienemmän määrän kuin ihmisille. Kannattaa käyttää kissa ensin eläinlääkärillä, joka punnitsee kissan ja laskee minkä verran kissalle voi lääkettä antaa. On myös muitakin matkapahoinvointilääkkeitä, jopa sellaisia, jotka on tarkoitettu sekä kissoille että koirille.

Matkapahoinvointiin voi auttaa myös se että sisätila pysyy viileänä ja eläimellä on raikasta vettä juotavana. Ja tietysti vaikka eläimellä ei olisi matkapahoinvointia, niin nämä pitää muistaa. Eläimet kärsivät esimerkiksi kuumassa autossa samalla tavalla kuin me ihmiset. Myös aikaisemmin mainitut rauhoituskeinot ja – hajut poistavat matkapahoinvoinnin mahdollisuuksia.