Raskaana matkustaminen

Mitä kaikkea odottavan äidin pitää ottaa huomioon matkustaessa?

Raskaana olevan naisen matkailuun liittyvät ongelmat eivät juurikaan eroa muiden ihmisten matkustamisen ongelmista, mutta tietenkin riskejä ja vaaroja on aina olemassa.

Lentäminen

Raskaana ollessa veren hyytyminen tehostuu ja veritulppa riski kasvaa huomattavasti. Tämä on hyvä ottaa huomioon kun istuu melko ahtaasti ja pitkiä aikoja paikallaan, varsinkin pitkillä lennoilla on hyvä nousta välillä suoristelemaan jalkoja ja liikuttamaan itseään. Muista myös juoda paljon nestettä. Asiallinen turvavyön käyttö lentokoneessa ja myös autoissa suojaa kasvavaa kohtua äkkitärähdyksiltä. Usein lentoyhtiöt myös vaativat lääkärintodistuksen lentoa varten. Lääkärintodistus on aina pakollinen 28 raskausviikon jälkeen. Ongelmattomissa raskauksissa esimerkiksi Finnair sallii lennot odottavalle äidille 38 viikolle asti Pohjoismaissa. Jos sikiöitä on enemmän kuin yksi, on lentäminen kielletty 35 raskausviikon alettua.

Lentomatkailu raskaana
Lentokoneella matkustamiseen raskaana liittyy riskejä

Sairaudet ja riskit

Aina kun henkilö matkustaa, on vaarana sairastua vieraisiin tauteihin. Varsinkin ripuli on todella yleistä vieraan bakteeri kannan vuoksi, joten jos raskaana olevalle sellainen tulee, on huolehdittava kunnollisesta nesteytyksestä. Jotkin infektio taudit ovat normaalia vakavempia raskauden aikana kuten malaria tai E-hepatiitti. E-hepatiitti leviää veden välityksellä ja malariaa voi saada esimerkiksi hyttysen pistoista. Malaria alueita ja maita pitäisi välttää raskauden aikana, mutta jos se ei ole mahdollista, pitää heti sen tartunnan saaneen käydä lääkärissä tai käyttää vasta ainetta ohjeiden mukaisesti. Toksoplasma tartunnat ovat hyvin yleisiä esimerkiksi Välimeren maissa, sen ennalta ehkäisemiksi on hyvä välttää raakaa lihaa, pitää huolta ruoka hygieniasta ja välttää kissan ulosteen kanssa kosketukseen joutumista.

Mukavat vaatteet

Varsinkin äidin oman viihtyvyyden kannalta sopivan rennot ja löysät vaatteet ovat erittäin tärkeitä. Niillä voidaan myös ennaltaehkäistä esimerkiksi stressiä, mikä saattaa heijastua suoraan sikiöihin. Siispä oikeanlaisten äitiysvaatteiden löytäminen matkaa varten on ensiarvoisen tärkeää!

Rokotukset

Joitain rokotuksia on hyvä ottaa raskaana matkustaessaan, vaikka se ei aina ole paras vaihtoehto raskaana olevalle naiselle. Ennen matkaa on hyvä rokottaa itsensä varsinkin jos on matkustamassa riskialueelle jossa voi sairastua helpommin vesikauhuun, tai hepatiitti A:han. Rokotukseen kannattaa myös mennä suojautumaan ennen matkaa esimerkiksi hepatiitti B:tä vastaan. Jos kuulut riskiryhmään esim. Pneumokokki, influenssa, on rokotteet hyvä ottaa ennen matkaa.

Viihde

Esimerkiksi huvipuistolaitteisiin ei raskaana ollessaan kannata tai usein saa mennä, sillä keskenmeno vaara on suuri. Lisäksi jos maha on kasvanut jo tarpeeksi isoksi, ei välttämättä laitteiden turva kaiteet tai muut vastaavat enään mene kiinni tai eivät turvaa oikean mukaisella tavalla. Lisäksi alut ja loput saattavat olla melko nykiviä, eikä se tee hyvää sikiölle.

Vakuutukset

Muista tarkistaa vakuutuksesi ennen lentoa ja matkaa. Lue tarkasti pykälät matkavakuudestasi raskaana matkustamisesta ja jos on tarpeellista osta uusi matkavakuutus, ettei ikäviä yllätyksiä tule. On sattunut myös paljon tapauksia kun vakuutus on otettu, mutta se ei ole kattanut tapaturmia tai komplikaatioita tarpeeksi. Tarkista siis huolella korvaako vakuutus erilaisia mahdollisia komplikaatioita raskauden suhteen matkan aikana esimerkiksi keskenmeno tai muut mahdolliset vauriot. Eri vakuutus yhtiöillä on erilaiset vakuutukset tarjottavana, joten tutustu niihin huolellisesti ja paras vaihtoehto on valita mahdollisimman kattava vakuutus.